26 Nisan 2008 Cumartesi

"Kendisini müftü sanan Gencev tarihe karıştı"

Komunist rejiminin polis müftüsü tehdit etmek için eski Bulgar istihbaratın şiddet metodlarını kullanıyordu
Müslümanlar’ın Milli Konferansının yasal olduğu mahkeme tarafından tescil edildi
Yazan: Konstantin Sıbçev
Bulgaristan, Standart Gazetesi, 25.04.2008, sayı 5494
Türkçeye tercüme eden: Bulgaristan alperenleri
Nihayet müslümanlar’ın Başmüftülüğüne de 10 Kasım geldi. Çünkü uzun zamandır Nedim Gencev kendisini o müessesenin lideri olarak görüyordu. İşte bunun için 1989 yılından önceki statüsünü diş ve tırnakla korumaya çalışıyordu.

Nedim Gencev kim? 1945 yılında Razgrad vilayetine bağlı Glojevo köyünde dünyaya gelmiş. 1975 yılında açık öğretim yoluyla hukuk bitirmiş. 1973 yılından 1982 ye kadar Gencev, İçişleri Bakanlığnda subay olarak görev alır, sonra da çeşitli şirketlerde hukuk müşaviri görevinde bulunur. 1986 yılında Kırcali bölge müftüsü olarak atanır, 1988 yılında da Sureye’nin başkenti Şam’da aldığı altı aylık dini eğitimden sonra Bulgaristan baş müftüsü olarak “seçilir”.

O dönemde bu tür yüksek makamlara kişilerin nasıl seçildiğini de biliyoruz. Bulgar Komunist Partisi’nin Merkez Komitesi’ne rapor sunmaktan ziyade, kesin deliller gösteriyor ki Gencev bizzat Todor Jivkov’un güvenine mazhar olmuş ve ona sadakatle hizmet etmiş.

1989 yılında Gencev ve enayileri Bulgaristan’da müslümanlara baskı uygulandığını yalanlıyor, aynı zamanda Bulgaristan halkına ve dünya kamuoyuna da Bulgaristan müslümanlarının dinlerini serbestçe yaşadıklarını iddia ederek yalan söylüyorlar. Yine aynı dönemde Gencev ve onun Yüksek Şurası İslam ahkamını tahrif etmeye çalışır ve şu fetvayı veriyor ”... Kıyafetle ilgili İslamın tek gereği var, o da vücudun edeb yerleri örtülü olması”.

Fakat demokratik sürece geçilir geçilmez polis müftünün koltuğu kendisine dar gelmeye başlar. 10 Şubat 1992 yılında Bulgaristan Cumhuriyeti Bakanlar Kuruluna bağlı Diyanet İşleri Müdürlüğü Gencev’in baş müftü seçilişini geçersiz ilan eder ve görevden alır. İşte böylece 16 senedir süren Bulgaristan müslümanlarının dini yönetimi yasal olup olmadığı dava savaşı başlar. Olmayacak sebeplerle Gencev sürekli müslümanlar’ın idaresini elinde tutmaya savaşır. Bunun için tehdid olarak şiddet yöntemlerine de başvurmaktan kaçınmaz. Aynı zamanda eski din yasasındaki eksikleri ve ihtilafları, eski İstihbarat şeflerinin himayesini de fırsat olarak kullanır.
Devam edecek

Hiç yorum yok: