19 Nisan 2008 Cumartesi

Bulgaristan'da Başmüftülük seçimi

Komünizm döneminde Bulgar gizli istihbarat teşkilatı DS'de kadrolu olarak çalıştığını övünerek söyleyen eski başmüftüsü Nedim Gencev'in 2005 yılında yapılan kongre sonuçlarına itiraz ettiği davayı kazanması üzerine olağanüstü kongreye gidildiğini belirten Dr. Mustafa Aliş Hacı, "Gerçek Müslümanların bölücülük ve entrikayla işi olmaz" dedi. Bulgaristan'daki Müslümanların birlik, beraberlik ve kardeşlik içinde yaşadığını söyleyen yeni Başmüftü, "Bu birlik ve beraberliğimizi hiç kimse bozamayacaktır" diye konuştu. İdare mahkemesinin 2005 yılında yapılan kongrenin sonuçlarını geçersiz sayma kararı üzerine düzenlenen olağanüstü kongrede,Yüksek İslam Şurası Başkanlığı için de seçim yapıldı. Oylama sonunda Yüksek İslam Şurası Başkanlığına da eski başkan Basri Pehlivan yeniden seçildi.
Kongreye, Türkiye'den Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Görmez ile İslam Konferansı Örgütü çerçevesinde faaliyet gösteren ve merkezi İstanbul'da bulunan "IRCICA" Genel Müdürü Dr. Halit Eren konuk olarak katıldı. Olağanüstü kongrede başmüftülük ve Yüksek İslam Şurası Başkanlığı seçimlerinin yanı sıra bazı tüzük değişiklikleri de yapıldı.

NEDİM GENCEV KATILMADI
Bu arada komünizm dönemi başmüftüsü Nedim Gencev, davetli olmasına rağmen olağanüstü kongreye katılmadı. 2005 yılındaki kongreyle ilgili açtığı itiraz davasını kazandığını belirten Gencev, bugün yapılan olağanüstü kongrenin hiçbir hukuki dayanağı olmadığını ileri sürerek, şunları söyledi: "Yasalara göre, Bulgaristan Müslümanlarının başmüftüsü benim. Yasal haklarımı kullanarak, en kısa zamanda başmüftülük koltuğuna oturacağım." Bulgaristan'da komünizm döneminin son yıllarında Komünist Partinin desteğiyle başmüftü atanan Nedim Gencev, ülkedeki rejim değişikliğinin ardından görevinden alınmıştı. Kendisine bağlı kişilerle ayrı bir başmüftülük kuran Gencev, bu başmüftülüğü mahkemece tescil ettirmiş ve 2005 yılında yapılan Bulgaristan Müslümanları Kongresinin geçersiz sayılması için idare mahkemesine başvurmuştu. Gencev'in başvurusu, mahkeme tarafından geçen ay kabul edildi. İdare mahkemesinin bu kararı üzerine, Başmüftülük Müslümanlar Kongresinin olağanüstü olarak toplanmasına karar verdi.

Nedim Gencev, kendi kurduğu başmüftülükte yolsuzluk yaptığı ve zimmetine para geçirdiği iddiasıyla yaklaşık 3 yıl önce gözaltına alınmıştı. Bu konudaki davalar hala sürmektedir.

Hiç yorum yok: