3 Haziran 2010 Perşembe

MÜSLÜMAN DİN ADAMLARI SOFYA’DA PROTESTO YÜRÜYÜŞÜ YAPTI

Bulgaristan'da geçen yıl yapılan Müslümanlar konferansının resmi kaydının önce Sofya Şehir mahkemesi, ardından da Yüksek İdare Mahkemesi (VAS) tarafından iptal edilmesi, Müslüman din adamları tarafından protesto edildi.

Ülkede 1989 yılında sona eren komünizm dönemimde siyasi atama ile başmüftü görevine getirilen emekli yarbay Nedim Gencev'in girişimlerine karşı çıkan Başmüftü Mustafa Aliş Hacı, bine yakın imam ve müezzin ile birlikte bugün bir basın toplantısı düzenledi.

Mahkeme kararlarının taraflı ve siyasi olduğunu öne süren Başmüftü Hacı, "Bulgaristan Müslümanları için de demokrasi istiyoruz" dedi. Hacı, devletin doğrudan Müslüman cemaatinin işlerine karıştığını belirterek , "Burada toplanan ve ülkedeki 1,5 milyon Müslümanı temsil eden bu insanlar adil olmayan bu kararın bozulmasını istiyor" diye konuştu.

Başmüftülük tarafından Gencev'in girişimlerine karşı hazırlanan bildirinin dört gün gibi kısa bir sürede 150 bin Müslüman tarafından imzalandığını vurgulayan Hacı, "Memleketimiz Bulgaristan'ın bizleri dışlamasını, Müslümanların baskı gördüğü karanlık dönemleri yeniden yaşamak istemiyoruz. İstediğimiz sadece demokrasi ve adalettir" dedi.

Başmüftü yardımcısı Vedat Ahmet de komünizm dönemi başmüftüsü Nedim Genev'in o dönemde devletin "ateizm" politikasını Müslüman halka uygulamaya çalışan bir kişi olduğunu ileri sürerek, böyle bir kişinin yeniden başmüftü yapılmak istenmesinin Müslüman cemaate hakaret olduğunu söyledi.

Basın toplantısına katılan diğer bölge müftüleri de VAS kararının Bulgaristan'daki Müslüman cemaatinin 14 yıllık demokratik gelişim çabalarını bir kalemle silmeye çalıştığını, ancak Başmüftülük binasına zorla girmeye çalışan Gencev'in taraftarlarına taviz verilmeyeceğini bildirdi.

Basın toplantısından ardından Banyabaşı camisinde öğle namazı kılan Müslüman din adamları, namaz sonrası kent merkezinde protesto yürüyüşü düzenledi.

Ellerinde Gencev karşıtı poster ve pankartlar taşıyan din adamları, "Adalet" ve "Özgürlük" sloganları attı.

Bakanlar Kurulu ve Cumhurbaşkanlığı binaları önünde bildiri okuyan müftülük yetkilileri daha sonra Parlamento binası önüne geçerek, burada da topluca dua etti.

Başmüftü Mustafa Aliş Hacı parlamento binası önünde din adamlarına hitaben yaptığı konuşmada , "Biz kültürlü ve barışçı bir cemaat olarak provokasyonlara izin vermeden protestolarımızı sonuna dek sürdüreceğiz" dedi.

Polisin geniş güvenlik önlemleri altında yapılan ve binin üzerinde kişinin katıldığı protesto gösterisi olaysız sona erdi.

Bulgaristan'da geçen yıl yapılan Müslümanlar konferansının resmi kaydının iptal edilmesi üzerine yasal olarak resmi başmüftü komünizm dönemi başmüftüsü Nedim Gencev görülüyor. Konferansın kaydının iptal edilmesiyle ilgili davayı da Nedim Gencev açmıştı.
Kaynak: AA, KIRCAALIHABER





Hiç yorum yok: