30 Mart 2013 Cumartesi

BALKAN SAVAŞLARI GÜNLÜĞÜ, BOGDAN FİLOV

Kitabın adı: BALKAN SAVAŞLARI GÜNLÜĞÜ
Yazarı:         BOGDAN FİLOV
Yayınevi:    TİMAŞ
Yayın Yeri: İSTANBUL
Yayın Yılı:  2013
Dili:            TÜRKÇE 
Sayfa:         144
Satış şekli: BASILI
Fiyatı:           10,00 TL
Sipariş: bulgaristanalperenleri@gmail.com
Not: Satışa sunulan kitaplar hem Türkiye hem de Bulgaristan'a ulaştırılmaktadır. Türkiye içi kargo ücreti alıcıya aittir. Bulgaristan için, kargo ücreti Sofya'dan alıcının adresine kadar olan mesafe için alıcıya ait olmaktadır. Sofya'dan elden de teslim alınabilir. 

KİTAP OKUNDU, İZLENİMLER:
Balkan savaşında Bulgarların aldığı yerlerde Ulusal Arkeoloji Müzesi müdürü olarak B. Filov'un yaptığı seyahatleri ve topladığı değerli tarihi eserleri konu alan günlükler... Özellikle Prizren'de bir gece kaldığı Türk evini tasviri ve evin temizliğini anlatırken Türk temizliğini övmesi çok muhteşem. Ben kendi hesabıma şöyle bir ders çıkardım. Biz Bulgaristan Müslümanlarının neden bir "İslam ve Osmanlı Eserleri Müze"miz olmasın!!! Şuanda Bulgaristanın her tarafında yok olmaya terk edilmiş halen yüzlerce âsâr-ı atîka var.. 
YAYINCIYA BİR ELEŞTİRİ:
Yayıncı Timaş sırf ticari kaygılarla daha önce bu kitabı Rumeli'nin Esaret Günleri adıyla yayınladı. Şimdi de Balkan Savaşlarının 100. yılı bahis konusu olunca kitabın adını Balkan Savaşları Günlüğü yaparak yeniden piyasaya sürdü. Bulgar bir bilim ve siyaset adamının "Пътувания из Тракия, Родопите  и Македония, 1912-1916 г."  (1912-1916 Yıllarında Trakya, Rodop ve Makedonya Gezileri) adını taşıyan kitabını Rumeli'nin Esaret Günleri'ne çevirmek gerçekten de çok traji-komik kaçmış. İkinci başlık biraz daha muhtevaya yakın gözüküyor neyse ki..
Kitap güzel, tavsiye ediyoruz..
BTG

Hiç yorum yok: