27 Mart 2008 Perşembe

Türkiye Başbakanı R. Tayyip Erdoğan'ın Sofya Ziyareti


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Bulgaristan Başbakanı Sergey Stanişev ile görüşmesinin ardından yapması öngörülen basın toplantısı ırkçı ve aşırı milliyetçi ATAKA partisinin milletvekilleri yüzünden iptal edildi.

ATAKA Genel Başkanı Volen Siderov, 5 milletvekiliyle birlikte başbakanlık binasında basın toplantısının yapılacağı salona gelerek, Trakya'dan göç etmiş Bulgarların malvarlıkları, 1915 olayları gibi konularında Erdoğan'a, polis tarafından engellenen gösterileriyle ilgili olarak da Stanişev'e soru sormak istediğini söyledi.
Siderov ile beraberindekilerin ısrarla salonda beklemesi üzerine basın toplantısı iptal edildi. Toplantının iptal edildiğinin açıklanmasının ardından ise Siderov ile diğer milletvekilleri salonu terk etti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Balkan ziyaretinin 3'üncü gününde geldiği Bulgaristan'da ırkçı parti ATAKA üyelerinin resmi karşılama töreni öncesi yapmak istediği protesto eylemi de polis tarafından engellendi.
Ermeni tasarısı görüşmesi ertelendi
Sofya Belediye Meclisi'nin bugün yapacağı 24 Nisan'ın ‘Sözde Ermeni Soykırımı Anma Günü’ olarak kabul edilmesi yönündeki teklifin gündeme alınması da Dışişleri Bakanlığı’nın devreye girmesi ile engellendi.
Başbakan Erdoğan, Bosna- Hersek ve Arnavutluk'tan sonra Balkan ziyaretinin 3'üncü gününde Bulgaristan'a geldi. Başbakan Erdoğan için bu sabah resmi karşılama töreni düzenlendi. Sofya Alaksandır Nevski Meydanı'nda Başbakan Erdoğan askeri törenle karşılandı. Bulgar meslektaşı Sergey Stanişev tarafından karşılanan Başbakan Erdoğan'ın şeref kürsüsüne birlikte yürüdü. Daha sonra iki ülkenin milli marşları çalındı. Ardından tören kıtası geçit resmi yapıldı. Geçit resminin ardından Başbakan Erdoğan meçhul asker anıtına çelenk koydu.
Başbakan Erdoğan'ın resmi karşılama töreninin yapılacağı bölgeye 200 metre uzaklıkta 20 kişilik protestocu grup girmek istedi. Ülkedeki aşırı milliyetçi ve ırkçıların kurduğu ATAKA Partisi üyesi eylemciler, Bulgar polisinin engeline takıldı. Grup polis tarafından bölgeden uzaklaştırıldı.
Sofya Belediye Meclisi'nde ATAKA'lı üyelerin önerisi ile bugün oylanması planlanan sözde Ermeni soykırım anma günü teklifi gündeme alınmadı. Konunun basında yer alması üzerine Dışişleri Bakanlığı devreye girerek teklifin gündeme alınmaması yönünde telkinde bulundu. Bunun üzerine Sofya Belediye Meclisi 24 Nisan'ın sözde ‘Ermeni Soykırım Anma Günü' olarak kabul edilmesi yönündeki teklifin görüşülmesini ileri tarihe erteledi. Teklifte her yıl 24 Nisan’ın Sofya’da çeşitli etkinliklerle kutlanması da öngörülüyordu.

Hiç yorum yok: