Adem Hablemitoğlu Ankara Karşıyaka mezarlığında toprağa verildi.
Adem Hablemitoğlu, suikast sonucu kaybettiği oğlu Necip Hablemitoğlu ile yaptığı yazışmaları "Necip Hablemitoğlu'nun Mektupları" adlı kitapta derlemişti...
ADEM HABLEMİTOĞLU KİMDİR?
Adem Hablemitoğlu, 93 harbinden sonra (1877-1878 Osmanlı-Rus savaşı) Kırım'dan Balkanlara göçmüş bir ailenin çocuğu olarak 1916 yılında Bulgaristan'ın Rusçuk kasabasında dünyaya geldi, ilk ve orta öğrenimini 1925'te (köyde) tamamladıktan sonra Bulgaristan'daki köklü Türk-İslam Kurumu olan Medresetün Nüvvap'da eğitimine devam etti.
1941'de mezun olan Hablemitoğlu iki sene taş ocaklarında geçen askerliğinin ardından 1944'te Rusların Bulgaristan'ı işgaline kadar maden ocaklarında sürgün edildi. 1946'dan 1949'a kadar farklı köylerde ve şehirlerde öğretmenlik yaptı.
1948 yılında Büyük Orhanlı (Bulgarca adı Goliamo Vranovo) köyünde öğretmenlik yapan Adem Hablemitoğlu, Saffet Hanım ile evlendi. Bulgaristan Halk Cumhuriyeti'nin kurulmasının ardından (1946) Türk nüfusuna yapılan baskıların artması, yapılan baskınlar, kısıtlanan haklar ve özgürlükler dolayısıyla eşi ile birlikte 1950 yılında Türkiye'ye göç etti.
Dört ay kadar süren bir işsizlik sürecinin ardından Devlet Demiryolları bünyesinde manevracı olarak (ortaokul mezunu gibi kabul edilerek) çalıştı. Daha sonra Türkiye Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü'nde yabancılar bölümü istatistik dairesinde Rus, Yunan ve Bulgar yük taşımacılığı hesaplarından sorumlu olarak çalıştı.
Yunanistan ile ilgili anlaşmalar feshedilince uluslararası yataklı vagon şirket hesaplarını üstlendi. yataklı vagon şirketi de feshedilince yine yabancılar bölümünde Rus ve Bulgar yük taşımacılığının yanı sıra Suriye, İran ve Irak taşımacılık hesaplarının tutulmasında da görev aldı.
16 yıl genel müdürlükte çalıştıktan sonra 1980 yılında emekli oldu. 1981 de Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü bünyesinde açılan bir sınavda başarı göstererek eski Türkçe, Arapça, Bulgarca bilen sözleşmeli personel olarak Osmanlı Tapu belgelerinin, Rusya'dan gelen göçmenlerin kayıtlarının, tapu belgelerinin ve Hatay bölgesindeki Arapça tapu metinlerinin çevrilmesinde dokuz sene kadar çalıştı. 1995 yılında eşi Saffet Hanımı, 2002 yılında ise oğlu Necip Hablemitoğlu'nu suikast sonucu kaybettikten sonra oğlunun tüm yazılarını ve yazışmalarını "Necip Hablemitoğlu'nun Mektupları" adlı kitapta derledi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder