1892'de Şumnu'da doğmuştur. O güzel yurt parçasının Anavatandan ayrılışı yüzünden yüreklerde henüz dinmeyen acının taze havası içinde yetişti. Dört yaşında babasını kaybetti. Böylece Anavatan öksüzlüğü ve yetimlilik, onun küçük dünyasını kararttı. Rüştiyeyi bitirdikten sonra Türkiye'de okuma arzusunu gerçekleştiremedi. Genç yaşta hayata atıldı. 1909 yılında bir kırtasiye dükkanı açtı. İşini genişletip 1921'de Terakki Kütüphane ve matbaasını kurmuştur. Kısa zamanda başta okul kitapları olmak üzere birçok yayımları ortaya atan, Türkiye'de basılanları satan bu kuvvetli kültür müessesesi, harf inkılabından sonra hemen ona göre donanıp hizmet yoluna devam etmiş, Romanya, Yugoslavya, Yunanistan Türklerini bile yayımlarından faydalandırmıştır.
Sabri Sadık bir müddet Cemaat-i İslamiye reisi ve belediye reis muavini olarak hemşehrilerine hizmet etmiş, fakat Bulgar makamlarınca kemalist sayılarak takibata uğramıştır. Öğretmen Mehmet Yurtsever'in derlediği (Bkz. Anayurt, sy: 28) milli heyecanı yıllarca dudaklarda şiir ve beste olarak dolaştıran "Tunca, Arda, güzel Meriç - bu üç kardeş Türk'tür Türk" marşının da tam metnini veren Şarkılar Mecmuası'nı basıp bütün Türk köylerine parasız dağıttığı için matbaası basılmış, kitapları müsadere edilmiş, kendisi de tevkif olunmuştur (tutuklanmıştır). Güçlükle kurtulan Sabri Sadık, en çetin şartlar içinde mücadelesine daha yıllarca devam etmiştir. 1943'te kendisine iki ay içinde doğduğu toprakları terk etmesi bildirilmiştir. O da Anavatan'a gelip Ankara'ya yerleşmiştir. 1952'de henüz 60 yaşında iken hayata gözlerini kapamıştır. Ana yurdunda ebedi uykusunu rahat uyusun.
Kaynak: Anayurt Gazetesi (Ankara), 1 Kasım 1955 tarihli sayısı
Kaynak: Anayurt Gazetesi (Ankara), 1 Kasım 1955 tarihli sayısı
Kimya ders kitabı, Yazarı: Eşref Şemsi Şumnu Terakkî Matbaası 1927 |
Büyük Harbin Etfal Üzerinde Büyük Tesirleri, Yazarı: Mehmed Masum Şumnu Terakkî Matbaası 1920 |
Vasıyyetü'l-İmam Ali b. Ebi Talib li'bnihi'l-Hasan radıyallahu anhuma Yazarı: Ebu'l-Hayr Ziyaeddin el-EzheriŞumnu Terakkî Matbaası 1930 (Arapça dilindedir) |
Vahdaniyyeti İlahiyyenin Burhanları Yazarı: Ebu'l-Hayr Ziyaeddin el-EzheriŞumnu Terakkî Matbaası 1930 |
Sabri Sadık biyoğrafisinin yer aldığı Anayurt gazetesi (Ankara), 1 Kasım 1955 sayısı |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder