2 Nisan 2012 Pazartesi

SOFYA HATIRALARI, MEHMET BEHÇET PERİM

Mücadeleci, gazeteci, yazar ve şair Nevrokoplu Mehmet Behçet Perim'in 1947 ve 1949 yıllarında iki kısım halinde yayınladığı hatıraları tekrar gün yüzüne çıktı ve okuyucuyla buluştu. BTG Editörü Basri Zilabid tarafından yayına hazırlanan ibret ve ilginç olayları içeren Sofya Hatıralarını zevkle okuyacağınızı umut ediyoruz.
 
Kitap 132 sayfadan oluşmaktadır. Ücreti: 5,00 TL'dir. Baskısı tükenmiştir, satılan PDF versiyonudur. Satın almak isteyenler bulgaristanalperenleri@gmail.com mail adresine kitabı satın almak istediklerini bildirdikten sonra kendilerine bir banka hesap numarası verilecektir, ücret bu hesaba yatırılacak, akabinde alıcının mail adresine gönderilecektir. 

Kitabın arka kapağından:
Bundan seneler evvel arkasında torbası, sırtında abadan camadanı ile poturu bulunan bir genç, Garbi Trakya'nın Kırca Ali Kasabasındaki geniş kahveye giriyordu. Yanında beyaz sarıklı bir zat vardı. Bu da Trakya’nın en münevver uzuvlarından olup o tarihlerde Daimî Encümen Azası bulunan dayım Hasan Sabri idi.

Hasan Sabri, bu poturlu ve camadanlı arkadaşını bana “Mehmet Behçet” diye takdim edince tuhaf bir haleti ruhiye içinde kalmıştım. O sene Kırca Ali Rüştiyesinde öğretmen idim. Mehmet Behçet adını babamdan [Hasan Vehbi Rodoplu] işitmiştim. Trakya müdafaası sonunda Bulgaristan’a iltica eden Cafer Tayyar kıt'alariyle birlikte Sofya'ya gelen bu zat, o günlerde Sofya'da bulunan şimdiki Kırklareli Müftüsü babamla bir otelde görüşmüşlerdi. Babamla aralarında çok samimane bir dostluk teessüs etmiş olmalı ki babam kendisini, kendisi de babamı daima takdirle ve sitayişle anarlardı. Bu suretle kaleminden millî heyecanlar duyarak istifade ettiğim bu zatı apansız karşımda görünce içimde anlatılmaz bir sevinç ve ürperme duymuştum.

Perim dağlarının yetiştirdiği bu ateşli genç, Bulgaristandaki Türk Milletine kalemiyle ve dili ile çok önemli hizmetlerde bulunmuş olduğu için Kırca Ali'de kaldığı müddetçe yanından hiç ayrılmamış ve geceli gündüzlü devam eden konuşmalarını derin hayranlıklarla dinlemekten haz duymuştum.
Re'fet Rodoplu
Lüleburgaz "Özdilek" Gazetesi, 1947

2 yorum:

bulgaristan dedi ki...

güzel bir kitaba benziyor okunması gerek die düşünüyorum bg ye geldiğimde irtibata geçeceğim sizinle teşekkürler bu şekilde görsel kültürel yararlı konulara sitenizde yer verdiğiniz için saygı ve sevgilerimi sunuyorum.

Bulgaristan Türk Gençliği dedi ki...

Açıklama: Blogumuz 2010 yılına kadar Sofya'dan yayın yapıyordu ancak bu tarihten sonra İstanbul'dan yayın yapmaktadır. BTG