27 Ağustos 2009 Perşembe

Ey TRT Türk! Vurma kusurlarımızı yüzümüze...

Türkiye’nin devlet televizyonu TRT’nin bir çok kanalı var. Onlardan biri de TRT TÜRK. Türk dünyası ve uluslar arası haber ve yorum ağırlıklı bir yayın izliyor.
Bizler de -Bulgaristan Türkleri- büyük Türk dünyasının bir parçası olduğumuz için bu kanalın bazı yayınlarına konuk oluyoruz.
Seçimlerden bir hafta sonra idi galiba yanılmıyorsam kanalları gezerken birde ne göreyim yeni seçilen genç bir milletvekilimiz Sofya’dan canlı bağlantı ile “40 Dakika” programının sunucusu Mete Belovacıklı’nın sorularını yanıtlıyor. Kendisi DPS’nin Türkiye’ye üniversite okumaya gönderdiği gençlerden biri. Duru ve düzgün bir Türkçe ile soruları cevaplandırıyor, sakin.
Salı akşam yine tv kanallarını zaplarken yine aynı programda yine genç bir vekilimiz. Farkı, Fransa’da okumuş olması. Ama nasıl zorluk çekiyor konuşurken, önce sorunun cevabını kafasında Bulgarca vermesi gerekiyor sonra onu Türkçe’ye tercüme ediyor. Bütün bunların da çok hızlı bir şekilde olması gerekiyor. Sanki yabancı bir dili konuşuyor gibiydi. Kelimelerde, cümlelerde yanlışlıklar... Çok zorlanıyordu. Neyse ki programın sonu geldi. Hem kendisi hem izleyiciler kurtuldu. Ama sunucunun son cümleleri şöyleydi:
- Bulgaristan’ı takip etmeye devam edicez. Sizden ve arkadaşlarınızdan gidişat hakkında bilgi almayı sürdürücez.
Şimdi benim aklıma ister istemez şöyle bir soru geldi: Vekillerimizden kaç kişi gönüllü bu programa katılabilir?
B.Z.

25 Ağustos 2009 Salı

Ramazan'ın ilk günü Sliven'de inşa edilen yeni cami açıldı

Yaklaşık yarım asırdır Sliven müslümanlarının camisi yoktu ve bir evde namazlarını kılıyorlardı. Bir kaç yıldan beri inşası devam eden cami nihayet yapımının büyük bölümünü üstlenen S. Zeki Çakır beyefendinin, Başmüftü Dr. Mustafa Hacı'nın, Burgas T.C. Başkonsolosu İ. Sefa Yüceerin, Başmüftü yardımcısı Vedat Ahmed'in, Bölge müftüsü Selahaddin Muharremin, Turhan Rüstem'in ki kendisinin büyük emekleri geçmiştir ve halkın katılımıyla açıldı.
Açılış töreni Türkiyeden Ramazan vaizi olarak gönderilen Ekrem Koçak hocaefendinin Kur'an-ı Kerim okuması ile başladı. Ondan sonra Başmüftü cami inşa ve imar etmenin önemine dair bir konuşma yaptı. Konuşmasında cami içinin cemaatle doldurulmasının önemine dikkat çekti. T.C. Burgas Başkonsolosu ise dünya ve ahıret için en faydalı işlerin okullar ve camiler yapmak olduğunu belirtti.
Resmi açılışın ardından bütün cemaat iftara davet edildi ve hep beraber ilk oruçlar açıldı.
Cami,Sliven-Yambol yolu üzerinde kvartal Nadejda'da bulunmaktadır.


24 Ağustos 2009 Pazartesi

Gençliğimiz ve Ramazan Ayı

Gençliğimiz derken, Bulgaristan Türk gençliğimizi kastediyoruz. Maalesef bugünkü gençliğimiz dinimiz İslamla ilgili bilgilerden oldukça yoksun. Bilgi olmayınca dini bir davranışın ortaya çıkması da mümkün değil. Müslüman anne babadan doğduğu halde kelime-i şehadeti bilmeyen, camide ne yapıldığını bilmediği için oraya gitmekten sıkılan gençlerimiz çok çok fazla.
Öncelikle şunu paylaşmak istiyorum. Bilgi ve davranış iki ayrı şeydir. Bir şey yapmayabilirsiniz ama bilmek durumundasınız. Müslüman, Müslümanlığın gerektirdiği asgari/minimum bilgileri bilmek durumundadır yoksa toplum içinde öyle bir gaf yapar ki, yüzü kızarır kalır. İkili ve özellikle ticari ilişkileriniz başarısızlığa uğrayabilir.
Ramazan ayı, Ay takvimine göre 9. Aydır. Bu ay Allah tarafından Kur’an-ı Kerim’de anılmış ve bazı özellikleri olan bir aydır.
Bakara Suresinin 185. ayetinde Yüce Allah şöyle buyurmuştur:
"O Ramazan ayı ki, insanları irşad için, hak ile batılı ayırt eden, hidayet ve deliller halinde bulunan Kur'an onda indirildi. Onun için sizden her kim bu aya erişirse oruç tutsun. Kim de hasta veya yolculukta ise tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde kaza etsin. Allah size kolaylık diliyor, zorluk dilemiyor. Bir de o sayıyı tamamlamanızı ve size gösterdiği doğru yol üzere kendisini yüceltmenizi istiyor. Umulur ki, şükredesiniz!"
1. Ramazan ayı, Müslümanların oruç tuttuğu bir aydır.
2. Ramazan ayı, kendisinde Kur’an’ın indirildiği bir aydır. Dolayısıyla Müslümanlar bu ayda Kur’an’ı baştan sona okumaya çalışırlar. Bu okuma orijinal Arapçasından yapılır ancak bilmeyenler Türkçe veya Bulgarca tercümesini de okuyabilirler.
3. Ramazan ayı, Teravih namazı kılınan bir aydır.
4. Ramazan ayı, zengin Müslümanların sadaka-i fıtır ve zekatlarını verdikleri bir aydır.
5. Ramazan ayı, iyiliklerin bol bol yapıldığı bir aydır. Çünkü sevap olarak karşılıkları kat kat verilmektedir.
6. Ramazan ayı, içerisinde Kadir Gecesi bulunduran bir aydır. Kur`ân-ı Kerim`in inmeye başladığı Ramazan ayı`nın 27. gecesi İslâm`da en kutsal ve faziletli gecedir. Kur`ân-ı Kerim’de bu gecenin faziletini belirten müstakil bir sûre vardır. Bu sûrede yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor:
"Doğrusu biz Kur`ân`ı Kadir gecesinde indirmişizdir. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. Melekler ve Cebrail o gecede Rablerinin izniyle her türlü iş için inerler. O gece, tanyerinin ağarmasına kadar bir esenliktir. " (Kadir sûresi, 97/ 1-5)
7. Ramazan ayı, on bir ayın sultanıdır. Başı rahmet, ortası mağfiret (bağışlanma), sonu cehennem ateşinden kurtuluş olan mübarek bir aydır.
8. Ramazan ayı, yoksulları, muhtaçları, sevdiklerini, dostlarını iftar sofrana davet etme ayıdır.
9. Ramazan ayı, sonu bayram olan bir aydır. Ramazan bayramı başka hiçbir bayrama benzemez, ona incelik, sadelik, huzur hakim olmuştur.
Ey Bulgaristan’ın Türk ve Müslüman Gençleri!
Ramazanınız hayırlar, hidayetler getirsin, sizleri mutlu dünya ve ahıret bayramlarına kavuştursun.

BAŞMÜFTÜLÜK FİTRE VE ZEKAT İÇİN ASGARİ ZENGİNLİK MİKTARINI AÇIKLADI

Bulgaristan Başmüftülüğü nezdinde bulunan Fetva komisyonu Ramazan ayının gelmesi ile Fitre miktarının en az 3 leva olarak verilmesi gerektiğini açıkladı. Açıklamada ayrıca zekat vermekle yükümlü olmak için kişinin sahip olması gereken minimum miktarın (nisab)da 2800 leva olduğu belirtildi. Tabiki bu miktar kişi ve ailesinin 1 yıllık asli ihtiyaçlarının dışında ve üzerinden bir sene geçmiş olması gerekir. Ayrıntılı bilgi için İlmihal kitaplarına bakılabilir.

DELİORMAN GÜREŞLERİ ARTIK DAVUL ORKESTRASI İLE ŞENLENECEK

Şumnu Türk Kültür Evi Müdiresi Nurten Remzi hanımefendinin organizasyonuyla gençler Türkiyede saz ve davul kurslarına katıldılar ve Deliorman güreşlerini, düğünlerini, sünnetlerini, bayramlarını ve at koşularını şenlendirmeye, gelenek ve göreneklerimizi yaşatmaya aday oldular. Kendilerine içten başarılar diliyoruz.



BULGARİSTAN İÇİN RAMAZAN 2009 İMSAKİYESİ

KAYNAK DERGİSİ YENİ SAYISINDA "MAYIS 89 OLAYLARININ 20. YILDÖNÜMÜ ETKİNLİKLERİNİ GÜNDEME TAŞIYOR


15 Ağustos 2009 Cumartesi

Haber yarım kalmış biz tamamlayalım

Yeni hükümet kuruldu, çalışmalarına hızlı adımlarla başladı. Kriz mi dersin, sabık hükümetin yolsuzlukları mı dersin, bütçe açığı mı dersin hepsi var...
Ama bizim üzerinde durmak istediğimiz başka bir konu. Hükümet kurulduğunda gözler bir kişiye odaklanmıştı. Bulgarların tanınmış, medyatik tarih profesörü Bojidar Dimitrov. Komunist dönemde ajan olduğu için, Dış Bulgarlardan sorumlu Devlet Bakanı olarak tayin edilmesi eleştirilen Bojidar Dimitrov’u Başbakan şöyle savunmuştu: Dimitrov son 3 yılda devamlı benim yanımda oldu,beni destekledi, bu ona yapabileceğimin en azı. Gerçekten de öyle oldu. Çok geçmeden Devlet arşivleri ve Diyanet müdürlüğü de Bojidar Dimitrov’a bağlandı.
Diyanet müdürlüğünün Prof. Bojidar Dimitrov’a bağlanmasını haber yapan Bulgaristan Başmüftülüğü resmi web sayfası haberi verdikten sonra bir yorum ve temennide bulunuyor. Diyor ki:
“Çeşitli yayınlarına baktığımızda onun müslümanları pek sevdiğini söyleyemeyiz. Ancak bütün bunlara rağmen müslümanlar ve diğer din temsilcileri ile ilişkilerinde devlet adamlığına yakışır bir şekilde davranış sergilemesini umut ediyoruz.”
Burada bir iddia var. Bojidar Dimitrov kitaplarıyla, çeşitli dergi ve gazetelerdeki yazılarıyla, verdiği mülakatlarla, Bulgar resmi televizyonunda Bulgar Anısı (Pamet Balgarska) isimli programıyla Türkleri ve Müslümanları sevmediğini belirtmiş bir kişidir. Diyanet müdürlüğünün ona bağlanması müslümanlara karşı olumsuz, önyargılı fikirleriyle tanınmış birisinin idareci yapılması demek bu da hiç te iyiye işaret etmiyor, demek istiyorlar. Ancak müslümanlara karşı hangi sözleri sarfettiği belirtilmiyor. Haberin eksik kalan kısmı işte bu yanı.
Prof. Dimitrov’un Pazar günleri sunduğu Pamet Balgarska programını tarihe meraklı biri olarak zevkle izlerdim. Şu anda devam ediyor mu bilmiyorum. Bazen bilmediğim şeyleri gündemime taşıması açısından hoşuma gider, bazen gülmekten kırıp geçirirdi. Programların birinde Bulgarların, Büyük Simeon dedikleri çarlarının at üzerinde yapılacak devasa heykeli tartışılıyordu. Ancak atın kafası yukarı doğru mu bakmalıydı, yoksa aşağıya doğru mu?... Gel de çık işin içinden.
Esas konumuza dönelim. İşte Dış Bulgarlardan, Devlet arşivlerinden ve Diyanet müdürlüğünden sorumlu Devlet Bakanı Prof Dr. Bojidar Dimitrov’un müslümanlar hakkındaki fikirleri:“Şuanda ne yazık ki, Türkiye’nin siyasi idaresi İslam’ın elinde, bü yüzden hristiyanları boğazlama olayları sıklaştı. Sadece bir kaç gün önce hristiyan literatürü yayınlayan dört kişi boğazlandı. Evet boğazlandı, bu müslümanların en sevdiği yöntem, aynı Batak’ta olduğu gibi.” (25 Nisan 2007 tarihinde Monitor gazetesine verdiği mülakattan)
Zannederim bu alıntı, daha doğrusu tarih profesörü ünvanı taşıyan yeni bakanın katmerli önyargısı, genellemeleri ve hertürlü ilmi iddiadan yoksun hükmü kendisi hakkında az da olsa bir fikir edinmenize yardımcı olmuştur, aynı zamanda Bulgaristan müslümanlarına Vejdi Raşidov’u Kültür Bakanı tayin ederek şirin görünmeye çalışan Boyko Borisov’un da iki yüzlülüğünü ortaya çıkarmıştır.

11 Ağustos 2009 Salı

SOFYA İSLAM ENSTİTÜSÜNDEN BİLİMSEL DERGİ

Sofya Yüksek İslam Enstitüsü yıllık çıkacak bilimsel dergi yayınına başladı. Yayın kurulu, Enstitü rektörü Doç. Dr. İbrahim Yalımov, meşhur Prof. Dr. İbrahim Tatarlı, Osmanlı arşivleri uzmanı Doç. Dr. Stefan Andreev, İslam ilimleri konusunda Bulgaristan Türklerinin ilk Doktoru Sefer Hasanov, Osmanlı tarihi Doktoru Aziz Şakir ve Başmüftü yardımcısı Vedat Ahmet'ten oluşuyor. Dergiyi temin etmek isteyenler: +359 2 945 62 98 numaralı telefondan bilgi edinebilirler.
AYRICA: PDF formatında satın almak isteyenler bizimle irtibata geçebilirler. bulgaristanalperenleri@gmail.com


8 Ağustos 2009 Cumartesi

Borisov BNT 1'deki Türkçe Haberleri Yayından Kaldıracak mı?

Bilmeyenler için belirtelim, Bulgar Devlet Televizyonunda (BNT1) 2000 yılından bu yana hafta içi saat 16:00 Bulgarca haber bülteninden sonra aynı haberler 10 dakika süre içerisinde Türkçe olarak yayınlanmaktadır. Tabi ki bu durum Bulgaristan Türkleri tarafından olumlu karşılanmıştır. Ancak yayın süresinin 10 dakika gibi çok komik bir süre olması hasebiyle bir çok insan istemesine rağmen bunu izleyememektedir. Ayrıca şunu da belirtelim ki, saat 16'da yayınlanan Bulgarca haberler BNT'nin internet sitesine konmasına rağmen Türkçe haberler servisinde çalışan 4 personele üvey evlat muamelesi yapılarak hazırladıkları haberler siteye konmamaktadır.
Türkçe haberlerin yayına başlamasından bu yana Bulgar milliyetçisi partiler ve sivil örgütler devamlı surette bu yayınların durdurulması gerektiği yönünde propaganda yaptılar.
Hükümet kurmak için 5 milletvekili yetmemesine rağmen koalisyon yapma yoluna gitmeyen GERB PARTİSİ'ne aşırı milliyetçi ATAKA PARTİSİ koşulsuz destek vermişti. Şimdi verdiği desteğe karşılık GERB PARTİSİ ile beraber Devlet televizyonundaki Türkçe haberlerin kaldırılmasını ve 17 mayısın Bulgar soykırım günü ilan edilmesini istiyor.
Daha önceki beyanatlarında
- "Kendini Türk hisseden Türkiyeye gitsin" diyen,
- "Soya dönüş" sürecinin amaçları açısından doğru, ancak yöntemi açısından yanlış olduğunu söyleyen,
- Türkleri, Çingeneleri ve emeklileri "kötü/işe yaramaz malzeme" olarak niteleyen şimdiki Başbakan Boyko Borisov, Volen Siderovun bu isteklerine ne diyecek?
Bulgar soykırım günü ilan edilmesi hakkında şahsi görüşünün olumlu yönde olduğunu belirtti, ancak Türkçe haberlerin kaldırılması konusunda şahsi görüşünü belirtmedi.
Tahminimizce Başbakan Borisov BNT'deki Türkçe haberleri kaldırmayacak. Neden?
Birincisi, Ataka partisine rehin olmadığını göstermek isteyecektir.
İkincisi, DPS ve insan hakları savunucu sivil teşkilatların Avrupa Birliği nezdinde etnik ayrımcılık yaptığı antipropagandasına fırsat vermemek için.
Üçüncüsü, Stanişev hükümetinin yolsuzluklarına karşı başlattığı kampanyanın 10 dakikalık Türkçe haber yasağı ile gölgelemek istemeyecektir.
İleriki günler tahminimizin doğru olup olmadığını gösterecek. Bekleyip göreceğiz.
Basri Zilabid, Sofya

6 Ağustos 2009 Perşembe

BULGARİSTAN BAŞBAKANI: ŞAHSİ GÖRÜŞÜM "BULGAR SOYKIRIMI" GÜNÜ OLMASI YÖNÜNDE

Bulgaristan'ın yeni Başbakanı Boyko Borisov, gazeteci Georgi Koritarovun "Ataka partisinin Bulgar Ulusal Televizyonunda hafta içi hergün 10 dakikalık Türkçe haberlerin kaldırılması ve "Bulgar soykırımı" günü ilan edilmesi hakkındaki tekliflerine nasıl baktığını" sorması üzerine "Şahsi görüşüm Bulgar soykırım günü olması yönünde" diyerek cevap verdi. Koritarovun ısrarlı sorularına rağmen Borisov, Türkçe haberlerin kaldırılması hakkında iki parti grubunun öncelikle görüşmesi gerektiğini belirterek görüş bildirmekten kaçındı.
Azınlık hükümeti kuran GERB partisi lideri Boyko Borisov, güvenoylaması esnasında aşırı milliyetçi ATAKA PARTİSİnden koşulsuz destek almıştı.

AHMED DOĞAN CEVAP VERİYOR YIL 1992