19 Ekim 2021 Salı

Bulgaristan'da devlet okullarında 1-12. sınıflarda okutulacak "İslam Dini" dersi kitapları Başmüftülükçe hazırlandı, Eğitim Bakanlığı tarafından onaylandı ve tanıtımı yapıldı.

 


Bulgaristan'da devlet okullarında 1-12. sınıflarda okutulacak "İslam Dini" dersi kitapları Başmüftülükçe hazırlandı, Eğitim Bakanlığı tarafından onaylandı ve tanıtımı yapıldı.

Bulgaristan'da 2000 yılından bu yana devlet okullarında seçmeli 'Din' dersi okutulmaktadır. Hristiyan çocuklar, Hristiyanlık, Müslüman çocuklar İslam Dini dersini görmektedir. Haftada bir saat ve Bulgarca olarak okutulmaktadır. Dersin ilk konulduğu dönemde pedagojik kurallara uygun olmayan amatörce ders kitapları basılmıştı. 2020 yılına gelindiğinde yeni kitapların hazırlanması gündeme gelmiş ve biz Bulgaristan müslümanları olarak kendimiz orijinal bir şey yapabilme kudretinde olmadığımızdan Bosna Hersek'de yapılmış bir çalışma Bulgaristan Eğitim Bakanlığı'nın koyduğu şartlara ve Bulgarcaya uyarlanmak durumunda kalındı. Özel bir komisyon bunun için çalıştı ve sonunda işi tamamladılar. Her biri tanıdığım olan komisyon üyelerini kutluyorum.
Bu münasebetle bir iki hususu da paylaşmak isterim.
1.
Ailelerden gelecek geri dönüşler çok önemli. Birinci yılın sonunda böyle bir anket çalışması yapılarak ailenin/toplumun tutumu tespit edilebilir.
2.
Bulgaristan Müslüman toplumunu oluşturan Türk etnik unsurun 2/3 oranında olduğu dikkate alınarak Türk öğrencilere "İslâm dini" dersinin Türkçe olarak okutulmasını sağlamak ve onlar için de bu kitapların Türkçe versiyonunu hazırlamak önemli hale gelmektedir.
3.
Eğer buna devlet "olur" vermezse aynı kitaplar Türkçe'ye çevrilmeli ve Yıllık ve Yaz Kur'an Kurslarında Deliorman'da Kırcaali'de okutulmalıdır. Aksi halde bu güzel hizmetten bu çocuklar yararlanamamış olur. Eğitimde fırsat eşitliği ilkesine aykırı bir durum ortaya çıkar.
4.
Son olarak kitaplarda herşeyi %100 güzel ve bitmiş kabul etmeyip hangi noktalar tadil edilebilir diye bakmak ve gerekli düzeltmeleri yapmak gerekeceği unutulmamalıdır.
5.
Boşnak yazarlara ve Bulgarcaya uyarlayan ekibe tekrar teşekkür ederiz. Hayırla yapılan bu hizmetin hayırlı neticeler doğurmasını Yüce Allah'tan niyaz ederim. Basri Zilabid Çalışkan, BTG Editörü

Hiç yorum yok: