Hasköy’de partisinin mitinginde konuşan Ahmed Doğan,
"Son on yılda pozitif enerji üretmek için elimizden geleni yapıyoruz. Eğer sadece bir kez yanlış yapmak isteseydim – bilinçli bir yanlış, Bulgaristan’ın kaderi başka türlü olurdu” dedi.
Doğan’a göre nefretle siyaset yapılamaz ve yapılmaması gerekir.
“Nefret nefreti doğurur, kin kini besler” diyen DPS-HÖH lideri, partisinin bu seçimlerde de olumlu ve toleranslı davranış örneği olacağını söyledi.
Birkaç gün önce Dulovo / Akkadınlar’da konuşan Doğan partisini, Bulgaristan’ın güvenlik kodu, olarak nitelemişti.
Bulgaristan Türk Gençliği - BTG
Osmanlı torunu Evlad-ı Fatihanlar... Geçmişi bilerek onu unutmadan, geleceğe kanat açanlar... Biz bize benzeriz ve özgün olma iddiasındayız. Kuruluş: Sofya 26 Mart 2008, Halen yayın: İstanbul
26 Mayıs 2009 Salı
24 Mayıs 2009 Pazar
23 Mayıs 2009 Cumartesi
Bulgaristan Baş Müftüsü:Yönetim Müslümanlara baskı uyguluyor
Türkiye'de yayınlanan Milli Gazete'de Başmüftü Mustafa Hacı ile yapılmış bir mülakat yayınlandı. Okurlarımıza sunuyoruz.
Bulgaristan Türkiye'nin Balkanlar'a ve Avrupa'ya açılan kapısı. 1997 yılının Kasım ayında Bulgaristan Müslümanlarının baş müftülüğüne seçilen Mustafa Hacı ile Müslümanların son durumlarını konuştuk.
Röportaj: Selami Çalışkan
- Hocam, Bulgaristan'da 1990'a kadar sosyalist rejim hakimdi. Ancak Doğu blokunun dağılmasıyla birlikte bu ülkedeki sosyalist rejim de çöktü biliyoruz. O zaman Müslümanlara yapılan baskılar da devam ediyor mu?
Müslüman Türkler üzerindeki resmi baskı ve zorla Bulgarlaştırma uygulamaları eskisi kadar devam etmiyor. Genel hürriyetler yönünden geçmişe göre daha rahatız. Müslümanlara kendi baş müftülerini seçme hakkı tanındı. Komünist rejimin hakim olduğu dönemde devlet Müslümanların başına genellikle dinle ilgisi olmayan, içkiye düşkünlüğü yüzünden istihbarattan atılan Nedim Gencev gibi birini getirmişti. Komünist rejim çökünce ilk baş müftülük seçiminde Fikri Salih, 1997'nin Kasım ayında yapılan seçimlerde de ben seçildim.
- Bulgaristan'ın toplum nüfusu ve ülkedeki Müslüman nüfus hakkında bilgi verir misiniz?
Sekiz milyona yakın bir nüfusa sahip olan bu ülkede halkın yaklaşık % 25'ini Müslümanlar oluşturuyor. Resmi istatistiklere göre 1 milyon 300 bin Müslüman var. Ama gayri resmi kaynaklara göre Müslümanların nüfusu 2 milyondan az değil. Şu anda 1250 civarında camimiz, 250 civarında mescidimiz, 3 tane İmam-Hatip Lisemiz var. Bu okullardaki öğrencilerimizin sayısı 4 bin civarında. Yüksek İslam Enstitüsü'nde de 80 civarında öğrencimiz var. Aynı zamanda hafız yetiştirme kurslarımız var. Müslümanların çoğunluğunu Türkler oluşturuyor. Bunların yanı sıra Pomak, Makedon, Tatar ve Çingene asıllı Müslümanlar da var.
- Bulgar Yönetimi Müslüman azınlığa ne gibi zorluklar çıkartıyor?
Sofya'da İslam Sitesi ve Kültür Merkezi yapmak istedik. Maalesef Sofya Belediyesi'nden izin alamadık. "Sofya'da Osmanlı'dan sonra hiçbir zaman 2 cami olmamıştır. İkinci camiye müsaade etmiyoruz" dediler. Burgaz vilayetinde herhangi bir cami yok. Orada cami inşaatı başlattık. Maalesef orada da cami inşaatını durdurdular. Başka yerlerde de cami için başvurduğumuzda müsaade etmiyorlar. Bunun yanında okullarda başörtüsü yasağını hortlattılar. Bazı yerlerde hocalarımızı kökten dinci damgasıyla susturmaya ve görev yapmalarını engelliyorlar. Bir yandan da Müslüman yoksul dindaşlarımız üzerinde misyonerlerin hrıstiyanlaştırma faaliyetleri sürüyor. Maddi yardım karşılığında İslamiyeti terk edip, Hrıstiyanlığa geçmelerini teklif ediyorlar. Broşürler ve kitaplar dağıtıyorlar. Konserler düzenliyorlar. Bizde tabi bunlara karşı kitapla, camiyle, vaazla durmaya çalışıyoruz. Şu ana kadar cami olmayan yerlerde cami yapmaya çalışıyoruz. Yaz Kur'an Kursları açmak istiyoruz.
- Türkiye'den size yardım geliyor mu?
Allah razı olsun, Türkiye'den Diyanet Vakfı'ndan hoca geliyor. Kur'an-ı Kerim ve Elif-Ba cüzleri geliyor. 11 Eylül hadisesi yaşanana kadar Suudi Arabistan'dan da yardım geliyordu. 11 Eylül hadisesinden sonra yardım kesildi. Şimdi orada okumaları için öğrenci bile gönderemiyoruz.
10 yıldan fazla bir süredir eğitim veriyor
- Mustafa Hacı bu makama nasıl geldi?
Bulgaristan'da komünist rejim öncesinde yetişmiş alimlerden ders alarak kendimi yetiştirmeye çalıştım. Kızıl rejimin çökmesinden sonra da Ürdün'e giderek Şeriat Fakültesi'nde eğitim gördüm. İlk kongrede kendisine baş müftülüğe aday olmam teklif edildi. Ancak ben biraz daha tahsil yapmak ve ilmi düzeyimi yükseltmek istediğimi bildirerek bunu kabul etmedim. Bulgaristan hükümeti her ne kadar baş müftülük makamını resmi olarak tanısa da Müslümanlara maddi bir desteği olmuyor. Dolayısıyla dini hizmetlerin tamamının Müslüman halkın maddi destekleriyle yürütülmesi gerekiyor. Ama Müslüman halkın ekonomik durumunun iyi olmaması bu hizmetlerin büyük ölçüde aksamasına yol açıyor.
Bulgaristan'da okullarda başörtüsü yasağını gündeme getirmesiyle tanınan Eğitim Bakanı Daniel Vılçev bu kez Yüksek İslam enstitiüsünü kapatacak girişimlerde bulundu. Sofyada eğitim veren Yüksek İslam Enstitüsü'nün yasal olmadığını savunarak Bulgar üniversitelerinin bu alana el atmasını istedi.
Geçen hafta Bulgar meclisinde konuyu gündeme getiren Eğitim bakanı, İslam eğitimi verecek üniversitelere bakanlık bütçesinden para verileceğini açıkladı. Bu girişimin Sofya'daki yüksek İslam enstitüsünün kapatılması yönünde bir adım olarak değerlendiriliyor. Sofyada bulunan ülkenin tek İslam ensitütüsü olan Yüksek İslam Ensititüsü'nün statüsünü tartışmalı bulan Bakan Vılçev, aynı zamanda Bulgar üniversitelerinin devreye girmesini teşvik ederek enstitüyü kapatma girişimine zemin hazırladığı bildirildi. Bakan İslam fakültesi açacak üniversitelere bakanlık bütçesinden 500 bin leva yardım yapılacağını açıkladı.
Üniversite düzeyinde İslami ilimlerin öğretildiği Sofya Yüksek İslam enstitüsü 10 yıldan fazla bir süredir eğitim veriyor. Bulgarca ve Türkçe olarak ders veren enstitü Türkiye Diyanet Vakfı tarafından destekleniyor. 80 kadar öğrencinin eğitim gördüğü enstitünün kapatılmasına yönelik beyanatlarıyla dikkat çeken eğitim bakanı, din eğitiminin tarihçilere bırakılması gerektiğini savunuyor.
Bulgar Kilisesesi'yle de arası açık olan Daniel Vılçev başörtüsü yasağını gündeme getirerek ülkedeki Müslümanların tepkisini çekmişti... Bakanın bu girişimi sonuçlanırsa islami ilimlerin seküler tarzda öğretilerek, Bulgaristan'daki müslümanların taleplerine yabancı bir din anlayışı hedefleniyor.
Bulgaristan'da Ramazan
Bulgaristan Başmüftüsü Hacı Mustafa Aliş, yaklaşık 8 milyon nüfuslu ülkede 1 milyonun üzerinde Türk'ün yaşadığını belirterek, ülkede 1000 civarında cami, 200'ün üzerinde de mescit bulunduğunu bildirdi. Ülkenin kuzey kesiminde özellikle Kırcaali ve Burgaz'da Türklerin yoğun yaşadığını belirten Aliş, buralarda ramazanın aynen Türkiye'deki gibi sevinç ve coşku içerisinde yaşandığını kaydetti. Aliş, şöyle konuştu: ''Daha önce uzun yıllar, Bulgaristan Müslümanları komünist rejim altında kaldıkları için dinden uzak kaldılar, dini pek öğrenemediler, ama komünizmin çökmesinin ardından özellikle son yıllarda dine önemli teveccüh var. Geçen yıla göre de özellikle gençler arasında oruç tutanların ve namaz kılanların sayısının arttığını görüyoruz'' dedi. Öte yandan, başkent Sofya'da sadece Banyobaşı Camii ibadete açık bulunuyor. 1566-1567 yılında Kadı Seyfullah tarafından yaptırılan, Osmanlı mimarisinin bütün özelliklerini bünyesinde taşıyan Sofya'nın merkezindeki Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Meclis binasına yaklaşık 100 metre uzaklıktaki camide, günde 5 vakit ezan okunuyor ve çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Müslümanlar rahat bir şekilde ibadetlerini yerine getiriyorlar. Akşamları kılınan teravih namazına ise kadınların yoğun ilgi göstermesi dikkat çekiyor.
Burgaz'da cami yapımı da durduruldu
Ülkenin Karadeniz sahilinde bulunan Burgaz kentinin "Meden Rudnik" semtinde "kaçak olduğu" gerekçesiyle geçen yıl yıkılan caminin yerine yeni cami yapılmayacağı açıklandı. Belediye meclisinde oy çoğunluğuna sahip GERB partisi grup başkanı Diyana Yordanova'nın parti adına hazırladığı ve yeni cami inşaatını yasaklayan karar tasarısının oylamada kabul edildiği bildirildi. Karardan memnuniyet duyduğunu belirten Yordanova, "Partimiz kentte huzur ve sükunet istemektedir. Cami yapım kararı, yaklaşan genel seçimlerden önce gereksiz bir etnik düşmanlığa ve spekülasyonlara neden oluyordu" diye konuştu.
Kaynak: http://www.milligazete.com.tr/haber/yonetim-muslumanlara-baski-uyguluyor-127016.htm
21 Mayıs 2009 Perşembe
18 Mayıs 2009 Pazartesi
DOĞAN: 50 VEKİLİ GEÇMESİN
Şumen’in (Şumnu) Pristoe köyünde HÖH lideri Ahmed Doğan şöyle haykırdı:
“Başka bir ülkede yaşamaya niyetim yok, biz haklarımızı, özgürlüklerimizi ve ekmeğimizi burada arayacağız. Kimin hoşuna gitmiyorsa, bazı partilere özellikle Avustralya’ya, Yeni Zellandaya, Afrikaya gitsinler.”
Zorla ad değiştirme olayları esnasında ölenleri anmak ve ruhlarına Fatiha okumak için 20 000’in üzerinde insanın toplandığı köyde bir gün önce Demir Baba Tekkesinde söylediklerini burada da tekrarlayan Doğan “parti ve particikler NATO ve AB çadırı altında modern formda sözüm ona soya dönüş olayını tekrar etme merakları var. Bunu akıllarından bile geçirmesinler. HÖH en azından daha 150 sene var olacaktır.” dedi.
“Şimdi herkes bize karşı. DPS-HÖH karşıtı kampanya yapıyorlar. Hepsi bana abone” diyen Ahmed Doğan bulunanları tam bir seferberliğe çağırdı. Bununla birlikte “Avrupa Parlamentosu için 10’dan fazla vekil istemiyorum” diyerek şakalaştı. Bulgaristan Parlamentosu için de 40 vekilin gerekli olduğunu ama 50’yi geçmemesini istedi.
Haber ve resim: Trud Gazetesi, Tercüme: BTG
“Başka bir ülkede yaşamaya niyetim yok, biz haklarımızı, özgürlüklerimizi ve ekmeğimizi burada arayacağız. Kimin hoşuna gitmiyorsa, bazı partilere özellikle Avustralya’ya, Yeni Zellandaya, Afrikaya gitsinler.”
Zorla ad değiştirme olayları esnasında ölenleri anmak ve ruhlarına Fatiha okumak için 20 000’in üzerinde insanın toplandığı köyde bir gün önce Demir Baba Tekkesinde söylediklerini burada da tekrarlayan Doğan “parti ve particikler NATO ve AB çadırı altında modern formda sözüm ona soya dönüş olayını tekrar etme merakları var. Bunu akıllarından bile geçirmesinler. HÖH en azından daha 150 sene var olacaktır.” dedi.
“Şimdi herkes bize karşı. DPS-HÖH karşıtı kampanya yapıyorlar. Hepsi bana abone” diyen Ahmed Doğan bulunanları tam bir seferberliğe çağırdı. Bununla birlikte “Avrupa Parlamentosu için 10’dan fazla vekil istemiyorum” diyerek şakalaştı. Bulgaristan Parlamentosu için de 40 vekilin gerekli olduğunu ama 50’yi geçmemesini istedi.
Haber ve resim: Trud Gazetesi, Tercüme: BTG
DOĞAN: YENİDEN İSİMLERİ DEĞİŞTİRMEK İÇİN HAZIRLIK YAPILIYOR
40 MİLLETVEKİLİ İSTİYORUM
İsperih (Kemallar)kasabası yakınında bulunan Demir Baba Tekke'sinde seçim kampanyasının startını veren HÖH lideri Ahmed Doğan, "25 sene önce olduğu gibi yeniden isimleri değiştirmek istiyorlar ancak modern vasıtalarla" dedi.
"Kendilerini siyasetçi sananlara şunu söyleyeceğim: Bunu aklınızın ucundan bile geçirmeyin", diyen Doğan, Türkçe olarak ta şunu ekledi: Kimin götü sağlamsa denesin bakalım ne oluyor.
Ahmed Doğan: Geçen seçimlerde 17 numaralı bültende yer aldık, 2 ile çarptık ve tam 34 milletvekili çıkardık. Şimdi 4 numaradayız ve arkasına bir 0 koymamız lazım, dedi.
Kaynak: Trud Gazetesi Tercüme:BTG
İsperih (Kemallar)kasabası yakınında bulunan Demir Baba Tekke'sinde seçim kampanyasının startını veren HÖH lideri Ahmed Doğan, "25 sene önce olduğu gibi yeniden isimleri değiştirmek istiyorlar ancak modern vasıtalarla" dedi.
"Kendilerini siyasetçi sananlara şunu söyleyeceğim: Bunu aklınızın ucundan bile geçirmeyin", diyen Doğan, Türkçe olarak ta şunu ekledi: Kimin götü sağlamsa denesin bakalım ne oluyor.
Ahmed Doğan: Geçen seçimlerde 17 numaralı bültende yer aldık, 2 ile çarptık ve tam 34 milletvekili çıkardık. Şimdi 4 numaradayız ve arkasına bir 0 koymamız lazım, dedi.
Kaynak: Trud Gazetesi Tercüme:BTG
8 Mayıs 2009 Cuma
SİYASET PARTİYE, EĞİTİM KÜLTÜR VE SANAT DERNEKLERİMİZE YAKIŞIR - Basri Zilabid
Genel olarak Bulgaristan halkı özelde de biz Bulgaristan Türkleri herşeyi partiden bekler olduk.
Parti demişken küçük bir anektodla yazımıza başlayalım. Elli yıldır Sofya’da yaşayan eski komunist Türk aydınlarıyla sohbetlerimizde anılar canlanır “parti”den bahsederler, “parti” şöyle yapmıştı böyle etmişti diye konuşurlarken, gençler veya Türkiye’den gelip sohbette bulunanlar:
- Şimdiki Türk partisini kast ediyorsunuz değil mi? diye sorarlar.
Cevap: Hayır canım... Bulgar Komunist Partisi...
Bizim partiden kastımız Hak ve Özgürlükler Hareketi’dir.
Parti siyaset yapmak için kurulur. Siyaset de iktidarı elde etmek ve bu şekilde hizmet etmek için yapılır. Ancak bizler toplum olarak herşeyi partiden bekler olduk diye düşünüyorum. Özellikle eğitimimiz, kültürümüz ve sanatımız alanında... Bu konulardaki inisyatifi derneklerimiz almalıdır.
Mesela son günlerde meydana gelen bir siyaset olayı var. Koalisyon olarak seçime girecek partilerin meclise girmeleri için % 8 oy almış olmaları gerekecek. Durup dururken nerden ve kimden çıktı bu fikir. Bazılarına göre olayın fikir babası Ahmed Doğan. İşin en ilginç tarafı ise değişiklik teklifini milliyetçi Yane Yanev ve Dimitar Abaciev’in yapmaları. Neticede kanun değişikliği Cumhurbaşkanından veto yemesine rağmen ikinci defa meclis tarafından kabul edilerek onandı. Peki böyle bir değişikliğe neden ihtiyaç duyuldu?
Senaryoya göre, Boyko Borisov’un liderliğini yaptığı GERB Patisi ile İvan Kostov ve Martin Dimitrovun Mavi Koalisyonu arasında seçim sonrası hükümet kurulacak. Bulgar Sosyalist Partisi ile Hak ve Özgürlükler Hareketi ise iktidarlarını devam ettirmek istiyorlar. İşte bu noktada siyasetin cilveleri, siyasetin oyunları ve siyasi zekalar devreye giriyor, GERB ile MAVİ KOALİSYON arasında kurulacak muhtemel hükümete balta vuruluyor.
Parti siyasetle uğraşsın derken bunu kast ettim. Siyasi başarılar getirsin...
Eğitimimiz, kültürümüz ve sanatımız konularında ise derneklerimiz faal olmalıdır. Türk Derneklerimiz bir platformda birleşmeli fikirlerini belli aralıklarla beyan etmelidir. Bulgaristan Türklerine mesajlarını iletmeli ve onların isteklerini de hem kamuoyuna hem iktidara hem muhalefet partilerine sunmalıdır. Bulgaristan Türk Toplumunun sözcüsü olmalıdırlar.
İktidar olmuş bir parti bütün vatandaşlara hizmetle yükümlüdür. Devletin iç ve dış siyaseti, güvenliği ve ekonomisiyle sorumludur. İktidar olmuş Hak ve Özgürlükler Hareketinden Türk eğitimi, Türk kültürü ve Türk sanatı konularında günlük etkinlikler beklememek gerek. Bunları derneklerimiz yapmalı.
Rusçukta, Türkiye ile Kültürel İlişkiler Derneği “Güneş”,
Şumnu’da “Nazım Hikmet” Türk Kültür Evi,
Burgas’da “RECEP KÜPÇÜ” Türk Kültür Merkezi,
Kırcaali’de “Ömer Lütfi” Kültür Derneği,
ve Sofya’da 21. Yüzyıl Türk Kültür Merkezi bunları yapmaya gayret ediyorlar. Bu derneklerimizin yöneticileri Mecbure Efraimova, Nurten Remzi, Mücella Bilal hanımefendiler ve Müzekki Ahmet ile Sabri Alagöz beyler çok kısıtlı imkanlarla ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyorlar. Kendilerine içtenlikle teşekkür ediyoruz.
Belediyelerimiz ve müftülüklerimiz Türkiyeden kardeş belediyeler ve kardeş müftülükler edindiler. Onlarda Bulgaristan Türkleri ve Müslümanları için çalışıyor. Demem o ki, Bulgaristandaki bu derneklerimizle Türkiyedeki kendileriyle uyumlu olabilecek güçlü derneklerle kardeşlik kursalar ve bu şekilde daha bir faal, daha bir güçlü hale gelseler...
Sevgiyle kalın.
Parti demişken küçük bir anektodla yazımıza başlayalım. Elli yıldır Sofya’da yaşayan eski komunist Türk aydınlarıyla sohbetlerimizde anılar canlanır “parti”den bahsederler, “parti” şöyle yapmıştı böyle etmişti diye konuşurlarken, gençler veya Türkiye’den gelip sohbette bulunanlar:
- Şimdiki Türk partisini kast ediyorsunuz değil mi? diye sorarlar.
Cevap: Hayır canım... Bulgar Komunist Partisi...
Bizim partiden kastımız Hak ve Özgürlükler Hareketi’dir.
Parti siyaset yapmak için kurulur. Siyaset de iktidarı elde etmek ve bu şekilde hizmet etmek için yapılır. Ancak bizler toplum olarak herşeyi partiden bekler olduk diye düşünüyorum. Özellikle eğitimimiz, kültürümüz ve sanatımız alanında... Bu konulardaki inisyatifi derneklerimiz almalıdır.
Mesela son günlerde meydana gelen bir siyaset olayı var. Koalisyon olarak seçime girecek partilerin meclise girmeleri için % 8 oy almış olmaları gerekecek. Durup dururken nerden ve kimden çıktı bu fikir. Bazılarına göre olayın fikir babası Ahmed Doğan. İşin en ilginç tarafı ise değişiklik teklifini milliyetçi Yane Yanev ve Dimitar Abaciev’in yapmaları. Neticede kanun değişikliği Cumhurbaşkanından veto yemesine rağmen ikinci defa meclis tarafından kabul edilerek onandı. Peki böyle bir değişikliğe neden ihtiyaç duyuldu?
Senaryoya göre, Boyko Borisov’un liderliğini yaptığı GERB Patisi ile İvan Kostov ve Martin Dimitrovun Mavi Koalisyonu arasında seçim sonrası hükümet kurulacak. Bulgar Sosyalist Partisi ile Hak ve Özgürlükler Hareketi ise iktidarlarını devam ettirmek istiyorlar. İşte bu noktada siyasetin cilveleri, siyasetin oyunları ve siyasi zekalar devreye giriyor, GERB ile MAVİ KOALİSYON arasında kurulacak muhtemel hükümete balta vuruluyor.
Parti siyasetle uğraşsın derken bunu kast ettim. Siyasi başarılar getirsin...
Eğitimimiz, kültürümüz ve sanatımız konularında ise derneklerimiz faal olmalıdır. Türk Derneklerimiz bir platformda birleşmeli fikirlerini belli aralıklarla beyan etmelidir. Bulgaristan Türklerine mesajlarını iletmeli ve onların isteklerini de hem kamuoyuna hem iktidara hem muhalefet partilerine sunmalıdır. Bulgaristan Türk Toplumunun sözcüsü olmalıdırlar.
İktidar olmuş bir parti bütün vatandaşlara hizmetle yükümlüdür. Devletin iç ve dış siyaseti, güvenliği ve ekonomisiyle sorumludur. İktidar olmuş Hak ve Özgürlükler Hareketinden Türk eğitimi, Türk kültürü ve Türk sanatı konularında günlük etkinlikler beklememek gerek. Bunları derneklerimiz yapmalı.
Rusçukta, Türkiye ile Kültürel İlişkiler Derneği “Güneş”,
Şumnu’da “Nazım Hikmet” Türk Kültür Evi,
Burgas’da “RECEP KÜPÇÜ” Türk Kültür Merkezi,
Kırcaali’de “Ömer Lütfi” Kültür Derneği,
ve Sofya’da 21. Yüzyıl Türk Kültür Merkezi bunları yapmaya gayret ediyorlar. Bu derneklerimizin yöneticileri Mecbure Efraimova, Nurten Remzi, Mücella Bilal hanımefendiler ve Müzekki Ahmet ile Sabri Alagöz beyler çok kısıtlı imkanlarla ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyorlar. Kendilerine içtenlikle teşekkür ediyoruz.
Belediyelerimiz ve müftülüklerimiz Türkiyeden kardeş belediyeler ve kardeş müftülükler edindiler. Onlarda Bulgaristan Türkleri ve Müslümanları için çalışıyor. Demem o ki, Bulgaristandaki bu derneklerimizle Türkiyedeki kendileriyle uyumlu olabilecek güçlü derneklerle kardeşlik kursalar ve bu şekilde daha bir faal, daha bir güçlü hale gelseler...
Sevgiyle kalın.
PROF. İBRAHİM TATARLI'NIN YENİ KİTABI
İNSAN, ULUS VE AZINLIKLAR HAKLARI
KİTAP PROF. TATARLI'NIN DAHA ÖNCE YAYINLADIĞI İLMİ MAKALELER, GAZETE YAZILARINDAN VE VERDİĞİ RÖPORTAJLARDAN OLUŞUYOR. YAZILARIN ÇOĞUNLUĞU BULGARCA ANCAK TÜRKÇE YAZILAR DA VAR. KİTABIN SONUNDA 320 RESİMDEN OLUŞAN ALBÜMDE ÇOK ORİJİNAL RESİMLER BULUNUYOR.
ELİNİZE SAĞLIK SAYIN TATARLI.
ANCAK KİTABI TEMİN ETMEK İSTEYENLER NASIL ULAŞABİLİR BUNU BİLMİYORUZ.
KİTAPTA SAYIN TATARLI'NIN TELEFONU VERİLMİŞ: +359 885643747
BULGARİSTAN TÜRK GENÇLİĞİ - BTG
KİTAP PROF. TATARLI'NIN DAHA ÖNCE YAYINLADIĞI İLMİ MAKALELER, GAZETE YAZILARINDAN VE VERDİĞİ RÖPORTAJLARDAN OLUŞUYOR. YAZILARIN ÇOĞUNLUĞU BULGARCA ANCAK TÜRKÇE YAZILAR DA VAR. KİTABIN SONUNDA 320 RESİMDEN OLUŞAN ALBÜMDE ÇOK ORİJİNAL RESİMLER BULUNUYOR.
ELİNİZE SAĞLIK SAYIN TATARLI.
ANCAK KİTABI TEMİN ETMEK İSTEYENLER NASIL ULAŞABİLİR BUNU BİLMİYORUZ.
KİTAPTA SAYIN TATARLI'NIN TELEFONU VERİLMİŞ: +359 885643747
BULGARİSTAN TÜRK GENÇLİĞİ - BTG
KIRCAALİ'YE YAPILACAK YENİ CAMİ PROJESİ
OKURLARIMIZ "KIRCAALİHABER GAZETESİ" DEDİLER
Sitemizi izleyen okurlarımıza sorduğumuz:
Bulgaristanda çıkan Türkçe yayınlardan hangilerini takip ediyorsunuz? Sorusuna okurlarımız yayınlarımızı şöyle sıraladılar.
Birinci - Kırcaali Haber Gazetesi (72%)
İkinci - Zaman Gazetesi (31%)
Üçüncü - Müslümanlar Dergisi (18%)
Dördüncü - Alev Dergisi (9%)
Beşinci - Kaynak Dergisi ve Ümit Dergisi (6%)
Altıncı - Mozaik Dergisi (4%)
Yedinci - Hoşgörü Dergisi (1%)
Anketimize katılıp oy kullananlara teşekkür ederiz. BTG
6 Mayıs 2009 Çarşamba
BULGARİSTAN'DA AVRUPA PARLAMENTOSU İÇİN MİLLETVEKİLİ SEÇİMİ
TARİH: 7 HAZİRAN 2009
CUMHURBAŞKANININ ONAYLADIĞI MERKEZ SEÇİM KURULU:
Başkan:
Svetla Dimitrova - hukukçu
Başkan yardımcıları:
Aleksandır Petrov- matematikçi
Biser Troyanov - hukukçu
Elena Markova - hukukçu
Sekreter:
Mustafa Sali Karadayı - matematikçi
Üyeler:
Aleksandır Andreev - hukukçu
Aleksandır Urumov - dilci
Aleksandır Aleksandrov - hukukçu
Aleksey Trifonov - hukukçu
Asya Velkova - hukukçu
Boyko Grozdanov - mühendis
Erhan Yüksel Çauşev - hukukçu
İvan Davidov - hukukçu
İvanka Grozeva - hukukçu
İlarion İlarionov - matematikçi
Kameliya neykova - hukukçu
Mariya Musorlieva - hukukçu
Meglena Rusenova - hukukçu
Mihail Konstantinov - matematikçi
Orlin İvanov - hukukçu
Ralitsa Negentsova - hukukçu
Rumen Elenski - hukukçu
Rumyana Siderova - hukukçu
Sabriye Tayfi Sapundjieva - hukukçu
Silva Dükyandjieva - hukukçu
CUMHURBAŞKANININ ONAYLADIĞI MERKEZ SEÇİM KURULU:
Başkan:
Svetla Dimitrova - hukukçu
Başkan yardımcıları:
Aleksandır Petrov- matematikçi
Biser Troyanov - hukukçu
Elena Markova - hukukçu
Sekreter:
Mustafa Sali Karadayı - matematikçi
Üyeler:
Aleksandır Andreev - hukukçu
Aleksandır Urumov - dilci
Aleksandır Aleksandrov - hukukçu
Aleksey Trifonov - hukukçu
Asya Velkova - hukukçu
Boyko Grozdanov - mühendis
Erhan Yüksel Çauşev - hukukçu
İvan Davidov - hukukçu
İvanka Grozeva - hukukçu
İlarion İlarionov - matematikçi
Kameliya neykova - hukukçu
Mariya Musorlieva - hukukçu
Meglena Rusenova - hukukçu
Mihail Konstantinov - matematikçi
Orlin İvanov - hukukçu
Ralitsa Negentsova - hukukçu
Rumen Elenski - hukukçu
Rumyana Siderova - hukukçu
Sabriye Tayfi Sapundjieva - hukukçu
Silva Dükyandjieva - hukukçu
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)