KİTAP SATIŞI

20 Ekim 2016 Perşembe

KÖSTENDİLLİ SÜLEYMAN ŞEYHİ EFENDİ HAKKINDA İKİNCİ DOKTORA ÇALIŞMASI

Köstendilli Süleyman Şeyhi Efendi
Hayatı, Eserleri ve Tasavvufi Görüşleri, 2015
Erzurum Atatürk Üniversitesi Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalında adı geçen doktora çalışmasını başarıyla tamamlayan değerli hocamız Dr. Birol Yıldırım'ı kutluyoruz.

Köstendilli Süleyman Şeyhi Efendi hakkında ilk doktora çalışması Ali Yılmaz tarafından yapılmış ve 1989 yılında Kültür Bakanlığı Yayınları arasında çıkmıştı.    

13 Ekim 2016 Perşembe

DR. AHMET YÜCETÜRK'TEN BELENE ZULMÜ'NÜ ANLATAN İKİ CİLT KİTAP


KÖTÜLÜK UNUTULMAZ
Türk Doktorun Bulgaristan Belene Kampı Hatıraları
Dr. Ahmet Yücetürk
İstanbul 2014, sayfa 448, Yakın Plan Yayınları 

KIZIL CEHENNEM
Türk Doktorun Bulgaristan Belene Kampı Hatıraları
Dr. Ahmet Yücetürk
İstanbul 2015, sayfa 376, Yakın Plan Yayınları

Dr. AHMET YÜCETÜRK KİMDİR?
     4 Temmuz 1941’de Bulgaristan’ın Eski Cuma (Tırgovişte) iline bağlı Avdallar (Lovets) Köyü’nde doğdu. İlkokulu köyünde okudu. Sonra Eski Cuma Türk Ortaokulu’na devam etti. Doktor olmak istediği için Bulgar Lisesi’ne kaydını yaptırdı. Bu liseyi dördüncülükle bitirdi.
     Bulgaristan’da her Türk gibi askerliğini iki yıl işçi asker olarak yaptı.
     1961-1967 yılları arasında Sofya Tıp Fakültesi’nde okudu. Mezuniyetten sonra Eski Cuma İhtisas Hastanesi’nde genel cerrahî uzmanı olarak çalıştı ve ortopedi-travmatoloji ihtisası yaptı.
1978 yılında Türkiye’ye göç etmek için müracaatta bulundu. Eski Cuma makamları, bu talebi siyâsî suç olarak gördü. Bunun üzerine 21 Eylül 1978’de işinden kovuldu. Bunu da Türkiye’ye göç etme sebebi olarak siciline işlediler. Daha sonraki yıllarda idârî makamların baskısına maruz kalarak yaşadı. Dinî mensubiyetinin işâretlerinden biri olan Türk ismimin zorla değiştirilmesine karşı koydu.
     Hiçbir suç işlemediği halde 24 Haziran 1985 târihinde kelepçelenerek tevkif edildi. 108 gün Bulgaristan Emniyet Teşkilatı’nın hücrelerinde sorgulandı ve işkenceye mâruz bırakıldı. Buradan Belene Toplama Kampı'na götürüldü. Kampta altı ay, suçsuz 570 Türk münevveriyle birlikte zulüm gördü. Ardından Bulgar nüfusunun yaşadığı bölgelere sürgün edildi. 10 Haziran 1988 târihinde serbest bırakıldı.
     Jivkov rejimi Bulgaristan Türklerini etnik bakımdan yok etmek istedi. Bu istek üzerine Bulgar Emniyeti, Bulgaristan'ı 6-7 saat içinde terk etmesini emretti. Bunun üzerine 29 Haziran 1989’da ailesiyle  beraber Türkiye’ye göç etti. Hâlen Türkiye’de yaşamaktadır.