18 Kasım 2009 Çarşamba

ESKİ ZAĞRA'DA AYAKTA KALAN TEK OSMANLI CAMİSİ AB FONUYLA MÜZEYE ÇEVRİLİYOR


Eski Zağra'da (Stara Zagora) ayakta kalan tek Osmanlı eseri olan ve Eski Cami olarak bilinen Hamza Bey Camii şehirde yaşayan müslümanların yıllardan beri burada ibadet etmek istemelerine rağmen müzeye çevrilecek.
Avrupa Birliği, "Turizmin gelişmesine katkı sağlayacak ulusal ve dünya çapında öneme haiz kültür anıtları destekleme" projesi çerçevesinde Eski Caminin Dinler Müzesine çevrilmesi için 1 215 000 euro hibe etmiş.
Eski Cami uzun yıllardır, ulusal öneme haiz kültür anıtı statüsünde bulunmaktadır.
1409 yılında inşa edilen cami komunizim döneminde uzun yıllar kapalı kaldı, demokrasiye geçince devlet tarafından el konuldu ve müslümanlara verilmedi. Yeni kabul edilen Kültür mirasına dair kanuna göre, şehirde tek cami olduğundan dolayı müslümanların kullanımına/ibadet etmelerine verilmesi gerekiyordu ancak Başmüftülüğün birçok girişimlerine rağmen verilmedi.
Samokov, Karlovo, Vraca ve Köstendil camiileri de bu durumda olduğuna göre Bulgaristan müslümanları için "10 Kasım" henüz gerçekleşmemiş anlaşılan.
Ancak bunu yapanların şunu iyi bilmesi lazım ki, Yüce Allahın mabedlerine el uzatanlar cezasız kalmaz belki cezaları tehir ediliyordur.
Kaynak: Başmüftülük resmi web sitesi
Türkçeye çeviren: BTG