17 Haziran 2008 Salı

BULGAR MERİDİAN MAÇ GAZETESİ:

Турция полудя!
Хиляди турци излязоха из улиците на по-големите градове в страната, за да отпразнуват победата над Чехия с 3:2

Медиите край Босфора: Отдръпнете се, идват турците!

http://www.meridianmatch.bg/?id=21421

STANDART GAZETESİ FANATİK YAZARINI BULGARCAYA TERCÜME ETTİ


Ние сме луди, можем всичко!
Тимът на Терим играе на пук на спецове и прогнози

Орхан Йълдъръм

Първо бе болката. И то каква! Трудно е да се опише чувството да губиш с 0:2. Но какво стана после? Невероятен обрат, който ни накара да се чувстваме шампиони. Завършихме с равни точки с лидера в групата Португалия, но по-важното е, че сме сред 8-те най-добри отбора. Следващият ни съперник е Хърватия и на 20 юни 70 млн. сърца ще туптят като едно.Дотогава обаче има доста време. Сега нека се порадваме на мига. Ликувайте на воля, защото чудото се случи. Да губиш с 0:2 и да биеш не се случва всеки ден. Могат го малцина. Ние обаче сме лудите турци! Ние можем всичко и днес светът е в краката ни. Тимът на Фатих Терим продължава и не се знае докъде може да стигне. Вече никой не би се наел да прогнозира това. Защото националите ни правят точно обратното на онова, което се очаква. Арда и Нихат бяха героите на тази невероятна нощ.Какво обаче се случи? Първо бе болката. Нашият отбор излезе на терена с опознавателна мисия. Изглеждахме като джуджета, които гледат гигантите пред себе си и се чудят какво могат те с топката. Тази акция обаче продължи доста дълго. Сионко центрира и най-високият на терена Колер се разписа пред погледа на Сервет. Акцията ни продължи и през второто полувреме и резултатът бе 0:2. Тогава най-после разбрахме за какво става въпрос. И се почна, за да сътворим най-вълнуващия мач на европейското първенство досега. Арда даде началото на историческия обрат, а Нихат успя да върне усмивките ни. Всички на стадиона се настроиха за още по-голяма драма - продължения и евентуално дузпи. Всички, но без един - Нихат. Капитанът ни реши друго. "Ние отиваме във Виена!", гордо отсече той и прати топката в мрежата - 3:2! Единствената горчилка бе постъпката на Волкан, която принуди Тунджай да застане на вратата. Но нека не говорим за нея.

16 Haziran 2008 Pazartesi

ÇILGIN TÜRKLER VİYANA'DA

Ay-yıldızlılarımız, kader maçında Çek Cumhuriyeti karşısında tarih yazdı. 2-0 geriye düştüğü maçı 3-2 kazanarak Çeyrek Finale kaldı.İşte zaferin an be an fotoğrafları...


Bulgar basınından maçla ilgili başlıklar:
Standart: Türkiye Çekleri 2 dakikada yok etti

9 Haziran 2008 Pazartesi

2008 AVRUPA FUTBOL ŞAMPİYONASI

Bulgaristan'dan 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası karşılaşmalarını http://ep2008.ontheweb.bg/popup_diema.html adresinden izleyebilirsiniz. Bulgaristan Türk Gençliği olarak Ay-yıldızlılara başarılar diliyoruz.

СТАНОВИЩЕ НА ГЛАВНО МЮФТИЙСТВО ОТНОСНО ПРОЕКТА ЗА НОВ СЕМЕЕН КОДЕКС

Приветстваме изготвянето на нов Семеен кодекс, съобразен с реалностите в обществото. Заедно с това изразяваме нашата резервираност към някои въпроси, които не съответстват на ислямските принципи и са предвидени в проекта като „фактическото семейно съжителство”, „осиновяването” и др.
Особено имайки предвид голяма част от принципите и целите, които са поставени пред проекта за Семеен кодекс, предлагаме и настояваме да отпадне недействителността на религиозния брак и в отделен член да му се даде правно действие, като се направят необходимите поправки в Конституцията на Република България и да се предвидят правилата за регистрирането му по Закона за гражданска регистрация. По този начин ще се покаже уважение към религиозните чувства на вярващите, поне колкото към привържениците на „фактическото съпружеско съжителство”.
Мотиви:
Ислямската религия, така както и християнството, отдава голямо значение на семейството, затова мюсюлманите се поощряват да създават семейства. Свещеният Коран повелява: "И от Неговите знамения е, че сътвори за вас съпруги от самите вас, за да намерите спокойствие при тях, и стори помежду ви любов и милост. В това има знамения за хора мислещи." (Рум, 30: 21) Заедно с това ислямската религия е определила редица правила за съхраняването на семейството, което се създава с цел осигуряване на спокойствие в обществения и индивидуалния живот, продължаване на поколенията и предпазване на индивидите и обществото от поквара.
Осъществяването на тези цели изискват спазване на определени правила. Според ислямската религия семейство се създава единствено чрез брачен договор, който се сключва според определени правила пред Всевишния Аллах, т. н. религиозен брак.
Исторически е доказано, че извършването на брака пред имам или мюфтия има огромно значение за създаването на семейството. Това произтича от факта, че по време на брачния ритуал се прави молитва и проповед за щастието и благоденствието на новосъздалото се семейство, а от друга страна се влага духовност и сакралност в брака, което става причина за опазване на тази „светиня”.
В нашето съвремие когато се наблюдава едно силно игнориране на моралните устои и обезличаване на съвестта религиозният брак до известна степен ще бъде крепител на семейното огнище, защото като последствие от такъв вид брак в по-висока степен ще се съблюдава и хадисът на пророка Мухаммед (с.а.с.), който гласи: „Сред разрешените неща Аллах най-много мрази развода.” (Ебу Давуд, Таляк, 3).
Религиозният (мюсюлмански) брак не е новост за нашата общност, тъй като до края на първата половина на ХХ в. мюфтиите и имамите (както и християнските духовници) са практикували тази дейност чрез правила, регламентирани от българските закони. Като се поднови тази практика и се актуализира със съвременните изисквания бракът ще има по-добър ефект за опазването и развитието на семейството.
Тук трябва да се спомене и факта, че по традиция почти всички мюсюлмани извършват религиозен брак преди да бъде извършен граждански брак, а дори редица остават само с религиозния брак. Затова ще бъде по-полезно да се регламентира религиозният брак и да се въведе ред в тази изоставена област.

3 Haziran 2008 Salı

ULUSLARARASI FİLİBE CUMA CAMİİ KONFERANSI

T.C FİLİBE BAŞKONSOLOSLUĞU HİMAYESİNDE
7 Haziran 2008'de Bulgaristan'ın ikinci büyük şehri Plovdiv'de Uluslararası Cuma Camii Konferansı düzenleniyor. Yer: Uluslararası Plovdiv Fuarı, Kongre Merkezi "Plovdiv" Salonu
Ayrıntılı bilgi için: http://www.cumamosque.com/

07 HAZİRAN 2008 CUMARTESİ
08:30-09:00 KAYIT
09:00- 10:30 AÇILIŞ KONUŞMALARI
10:30- 10:45 ARA
10:45- 12:15 BİRİNCİ OTURUM (SANAT TARİHİ)OTURUM BAŞKANI: Prof.Dr.Zekai CELEP
21.YY PERSPEKTİFİNDEN BULGARİSTAN’IN OSMANLI MİMARİ MİRASI Dr.Stephan LEWIS
BALKANLARDAKİ OSMANLI MİMARİSİ HAKKINDA DÜŞÜNCELER VE PLOVDİV CUMA CAMİİ. Dr.Maximilian HARTMUTH
FİLİBE TARİHİ TOPOGRAFYASINDA HÜDAVENDİGAR KÜLLİYESİ.Prof.Dr.Gönül CANTAY
FİLİBE HÜDAVENDİGAR CAMİİ’NİN OSMANLI MİMARİSİNDEKİ YERİ.Yard.Doç.Selçuk SEÇKİNBULGARİSTAN- PLOVDİV (FİLİBE)’DEKİ MURAD HÜDAVENDİGAR (CUMA) CAMİSİ’NİN SON RESTORASYONLAR DOĞRULTUSUNDA MİMARİ VE SÜSLEME BAKIMLARINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ.Yard . Doç.Musatafa ÖZER
TARTIŞMA
12:15-13:45 ÖĞLE ARASI
13:45-15:15 iKiNCi OTURUM (MiMARi)
OTURUM BAŞKANI: Mimar Sava RADEV
PLOVDİV 1.MURAT CAMİİ YAPISAL RESTORASYONU
Ö.g Mim.Hasan TURHAN- ikinci yazar – Mim.İsmail HATİPOĞLU
PLOVDİV (FİLİBE ) MURAT HÜDAVENDİGAR (CUMA)CAMİİ YAPISAL RESTORASYONU. Konservatör Celaleddin KÜÇÜK
1.MURAT HÜDAVENDİGAR CAMİİ RESTOROSYONU,MALZEME İSTATİKLERİ VE ŞANTİYE ANILARI.
Mim.İsmail HATİPOĞLU
MURADİYE CAMİİNİN YAPISAL VE DEPREMSEL TEPKİ ANALİZİ.
Prof.Dr.Zekai CELEP
TEMEL VE KUBBE SAĞLAMLAŞTIRMA.Müh.Georgi KALAIDJIEV
TARTIŞMA
15:15-15:30 ARA
15:30-17:00 ÜÇÜNCÜ OTURUM (DUVAR RESİMERİ VE YAZILARI)
OTURUM BAŞKANI:Prof.Dr.Gönül CANTAY
PLOVDİV (FİLİBE ) MURAT HÜDAVENDİGAR CUMA CAMİİ DUVAR RESİMLERİ RESTORASYONU.Konservatör N.Mine YAR
FİLİBE 1.MURAT HÜDAVENDİGAR CAMİİ YAZI PROGRAMI.Yrd. Doç. Ali Rıza ÖZCAN
PLOVDİV CUMA CAMİİ DUVAR RESİMLERİNİN DİJİTAL DÖKÜMANTASYONU.Restoratör Emine KARAMAN ikinci yazar – C. KÜÇÜK, N.M. YAR
FİLİBE CUMA CAMİİ’NİN VE DUVAR RESİMLERİNİN UÇ BOYUTLU TANITIMI.Grafiker Teodora TASHEVA - N.M. YAR
17:00- 17:30 TARTIŞMA VE KAPANIŞ.